Het werk van een architectenbureau heeft veel impact op de mens en haar omgeving. Wij beseffen dat we verantwoording moeten afleggen aan toekomstige generaties. De wereld moet nú een goede plek zijn om te verblijven, maar dit moet ook in de toekomst zo zijn. Voor architecten is hier een belangrijke rol weggelegd. Wij zien dit echter niet alleen als verplichting, maar nog meer als een kans: door ons vakgebied en onze expertise kunnen we bijdragen aan een betere en mooiere leefomgeving. Wij doen daarom ons uiterste best om gebouwen zo duurzaam mogelijk te ontwerpen en te bouwen, zodat mens en milieu, nu en in de toekomst, met respect, hand in hand samengaan.
Wij geven duurzaamheid vorm door onszelf vragen te stellen over kernelementen als lucht, water en energie: Hoe kunnen we een gebouw zo ontwerpen dat er schone lucht in het gebouw komt en er tevens weer schone lucht uit gaat? Hoe kunnen we zuinig omgaan met schoon drinkwater en hoe kunnen we zorgen dat het water dat we gebruiken, gezuiverd en hergebruikt wordt? Hoe kunnen we energieneutraal leven? En áls we energie verbruiken, hoe kunnen we zorgen dat we zelf deze energie duurzaam opwekken?
Naast deze vragen kan een goed doordachte oriëntatie van het gebouw ten opzichte van haar omgeving al veel terug doen voor diezelfde omgeving: door bijvoorbeeld na te denken over zonlicht, zonwarmte en windrichting, maakt een gebouw gebruik van natuurlijke bronnen en hoeft het minder fossiele energie te verbruiken. Dit noemen we passief bouwen. Indien er zelfs energie wordt opgewekt, wordt het gebouw energieneutraal of energieplus genoemd. Flexibel en multifunctioneel bouwen hebben dezelfde positieve effecten op mens en milieu: een gebouw dat flexibel en multifunctioneel ontworpen wordt, kan vanzelf inspelen op de ambities en wensen van toekomstige gebruikers. Door de makkelijke aanpasbaarheid kan het immers voor meerdere doeleinden gebruikt worden, gaat het gebouw langer mee en hoeft het in de toekomst niet gesloopt te worden. Natuurlijk dienen er ook keuzes gemaakt te worden in het materiaalgebruik: cradle-to-cradle materialen belasten het milieu niet, hebben dezelfde kwaliteit als andere materialen en zijn verantwoord te gebruiken. U vraagt zich wellicht af wat de kosten zijn van duurzaam bouwen? Dit is afhankelijk van de meetlat waarmee gemeten wordt. Als we kijken naar hoe lang goede, duurzame gebouwen mee gaan, moeten we de kosten langs die meetlat leggen.